Kardamon czarny nepalski 100 g
Kardamon z Nepalu – zwany „czarnym złotem” lub „czarnym kardamonem” to unikalne, rzadko spotykany produkt.
Najniższa cena produktu 49,99 zł z dnia 28.03.2025
Duże kardamony to wrzecionowate strąki o barwie od jasno- do ciemnobrązowej. Ten rodzaj kardamonu uprawiany jest głównie w regionie Himalajów w Nepalu, Sikkimie w Indiach i Bhutanie. W porównaniu z zieloną odmianą ma bardzo wyraźny palony zapach i smak oraz brązowawy kolor, który pochodzi ze starożytnej metody suszenia. Dymny smak kardamonu przypomina słodkie ciasto lub budyń, ale jako dodatek do pieczonego mięsa lub w gulaszu nadaje potrawie głębię smaku, której nie może zapewnić żadna inna przyprawa.
Kardamon produkowany w Nepalu jest całkowicie organiczny i zapewnia dochód głównie niezamożnym rodzinom pochodzącym z terenów wiejskich.
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: