Korzenne migdałowe makaroniki - przepis

Korzenne migdałowe makaroniki - przepis

Składniki:

1 szklanka mąki migdałowej

3 łyżki cukru trzcinowego

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

⅛ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta mielonego kardamonu

⅛ łyżeczki soli morskiej

¼ szklanki białek jajek ekologicznych (ok. 2 jajka)

¾ łyżeczki ekstraktu migdałowego

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. W misce połączyć następujące suche składniki: mąka migdałowa, cynamon, kardamon, cukier, ziele angielskie oraz sól. Do małej miski wlać białka i ubić lekko widelcem. Do miski z suchymi składnikami dodać 3 łyżki białek, ekstrakt waniliowy i migdałowy i wymieszać szpatułką. Konsystencja powinna być wilgotna i miękka, ale na tyle sztywna by móc wilgotnymi rękami uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt sztywne dodać nieco więcej białek. Małą łyżeczką nabierać ciasto i formować w dłoniach kulki. Umieścić je na przygotowanej blasze w 5-centymetrowych odstępach, spłaszczyć wierzch wilgotnym palcem. Na wierzchu każdego ciasteczka można wcisnąć cały migdał lub kilka płatków. Piec około 15 min, aż będą suche i złote. Obejrzeć spody. Powinny być złotobrązowe. Natychmiast wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.

 

WYPRÓBUJ NASZ KARDAMON:

Kardamon czarny nepalski 100 g

Kardamon czarny nepalski 50 g

Loading...