• -3,00 zł
Dzika kuchnia łąk i lasów

Dzika kuchnia z łąk i lasów

Wokół nas jest mnóstwo roślin, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy wyjątkowe i pyszne dania.

Obecnie brak na stanie
36,95 zł 39,95 zł -3,00 zł
Brutto

Najniższa cena produktu 36,95 zł z dnia 10.11.2025

 

W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak: pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne.

Okładka
twarda
Wymiary
165 x 240 mm
Ilość stron
192
Wydawca
Wydawnictwo SBM; ul. Sokratesa 9/7, 01-909 Warszawa; tel +48 22 403 48 06; sbm@wydawnictwo-sbm.pl
ISBN
978-83-8222-610-2
K04657
9788382226102
No reviews

Zobacz także

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Product added to wishlist
Product added to compare.